Начало За нас Реклама Контакти

Шоколадов крем с вино

Снимка за Шоколадов крем с вино
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - концентрат

Още веднага след внасянето на какаовите зърна от Кортес през ХVІ век от Мексико, шоколадът става толкова популярен, че в католическата църква се води дебат, дали пиенето му може да се определи като грях. Един от първите готвачи, които го използват за десерт, е Хана Глас. Тя издава най-продаваната готварска книга през ХVІІІ век в Англия. Ето го и нейния шоколадов крем. Дали това е грях, ще решите вие.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • 100 г / 1½ ч. ч. захар
  • 250 мл десертно бяло вино
  • 500 мл сметана
  •   стръкче розмарин
  • 125 г тъмен шоколад, настърган

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В тиган се слагат да заврат виното и захарта. Оставят се да поврат 5 мин.

  2. 2.

    В отделен съд се слага да заври сметаната, като се разбърква непрекъснато. След като изври 1/4 от нея, се смесва с виното. Сместа се сгъстява.

  3. 3.

    Прибавят се розмаринът и шоколадът. Бъркането продължава още 5 мин.

  4. 4.

    Готовият шоколад се разлива в купички и се поднася охладен.


Ян. 2002
Още подобни рецепти
Коментари