Начало За нас Реклама Контакти

Шоколадов крем с кафе и плодове

Снимка за Шоколадов крем с кафе и плодове
90
Време за приготвяне: 90 мин. + 4 часа за охлаждане
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Защо пък да не си приготвим едно наистина разтапящо удоволствие? Съчетанието от шоколад, кафе, плодове и кокосов орех просто няма как да не носи върховна наслада.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 150 г млечен шоколад
  • 1 с. л. желатин
  • 100 мл кокосово мляко
  • 4 с. л. разтворимо кафе
  • 2 яйца
  • 20 мл кафеен ликьор
  • 1 щипка сол
  • 30 г захар
  • 400 г сметана
  • 250 г малини
  • 1 банан
  • за гарниране:
  •  кокосово мляко
  •  кокосови стърготини
  •  тънки кокосови резени
  •  

Начин на приготвяне

  • 1.

    Шоколадът се нарязва на едро и се разтопява на водна баня. Желатинът се накисва в студена вода. Кокосовото мляко се разбърква с кафето на прах.

  • 2.

    Едното яйце се разделя. Жълтъкът и другото яйце се разбиват на водна баня с кокосовото мляко на гъст крем. Желатинът се разтопява в крема. Добавят се шоколадът и ликьорът. Оставя се на студено.

  • 3.

    Белтъкът се разбива с щипка сол, като постепенно се прибавя захарта. Сметаната се разбива и заедно с разбития белтък се добавят към крема.

  • 4.

    Малините се почистват, бананът се обелва и се реже на шайби. За украса ръбовете на чашите се натопяват в кокосовото мляко и след това в кокосови стърготини.

  • 5.

    Половината крем се напълва в чашите, отгоре се разпределят плодовете, като няколко хубави малини се запазват за украса, и останалият крем се сипва отгоре. Чашите се оставят най-малко 4 часа на студено. Преди сервиране се гарнира с останалите малини и кокосови резени.

  •  

Малините в тази рецепта могат да се заменят с ягоди, череши или вишнап.

В книгата "Шоколад" от кулинарната поредица "За модерни хора", издавана от Gourmet Publishing, ще намерите още много фантастични шоколадови рецепти.

Подходящи типове вина
Апр. 2012
Още подобни рецепти
Коментари